Піца Пепероні — історія появи та причини популярності

Італійська піца є неймовірно смачною стравою, яка буде цілком доречною під час легкого сніданку, швидкого обіднього перекусу чи романтичної вечері. Сьогодні піцу можна замовити в у будь-якому місті чи містечку, де є звичайне кафе, ресторан чи спеціалізований заклад, який займається виключно випіканням піци, проте в меню вказаних закладів харчування чи найпопулярнішою продовжує залишатися піца Пепероні, головним інгредієнтом якої, за інформацією сайту chernigiv.monopizza.com.ua, є тонко нарізані кружальця гострої ковбаси пепероні. Завдяки поєднанню томатному соусу, тонкого тіста та італійської ковбаси-салямі свіжовипечена піца набуває неповторного та неперевершеного смаку, який давно уподобали справжні гурмани італійської кухні.

Деякі цікаві факти з історії походження піци «пепероні»

Перші письмові згадки про піцу можна віднайти в творах давньоримських філософів та мудреців, де вона згадується як Picea, яка складається з шару тонкого тіста, на поверхню якого до моменту запікання було нанесено різну начинку. Найбільш популярною піца стала в кінці 19 століття завдяки італійським іммігрантам, які переселилися в США та призвели з собою вказану страву, яка підійшла до смаку всім американцям. За непідтвердженими даними ідея приготовити піцу з ковбасою пепероні належить неаполітанцям – жителям міста Неаполь, які приїхали в США та розпочали масову випічку піци, як одного з різновидів вуличних страв (салямі з назвою «пепероні» винайшли італійці, проте між піцами, випеченими за американським та італійським (неаполітанським) рецептом є суттєва різниця).

У традиційному неаполітанському варіанті піца Пепероні складається з баранячого або яловичого фаршу, гострого томатного соусу та сиру моцарелла (за неймовірну гостроту такий варіант страви в Італії відомий як «диявольська піца». Зважаючи на складність зберігання свіжості фаршу в умовах приготування вуличної їжі американські італійці замість фаршу почали використовувати пряну салямі та пепероні з додаванням пекучого перцю, завдяки якому піца ставала такою ж гострою, як її італійський аналог, а технологія її приготування стала набагато простішою та швидшою.

Деякі особливості приготування піци «пепероні»

Основою гострої італійської піци, яку за найменуванням головного інгредієнта – ковбаси, називають «пепероні», слугує тонкий шар тіста, яке можна приготувати самостійно або придбати вже готове в одному з супермаркетів. Після наданню пшеничному тісту заданої товщини:

  • його поверхня змащується досить щедрим шаром томатного соусу та посипається крихтами сушеного базиліку;
  • на його поверхню викладаються шматочки сиру моцарелла, кружальця ковбаси-салямі (в даному випадку «пепероні») та консервовані оливки;
  • піцу потрібно випікати впродовж 15-20 хвилин в духовці при температурі 200 °С.

Піца «пепероні» є достатньо калорійною стравою (в шматочку піци вагою 100 грамів міститься майже 290 калорій), тому гурмани, які слідкують за власною вагою, вживають її з деякою обережністю.

Новости Запорожья