Для успішної діяльності ресторану не обійтися без якісного посуду. Поряд з екземплярами з фарфору, склокераміки й фаянсу активно використовується скляний посуд, завдяки його численним перевагам. Такі місткості не вбирають запахи, відзначаються низькою теплопровідністю, достатньо міцні, більшість моделей підходять для миття у посудомийній машині. За призначенням посуд зі скла класифікується на сервірувальний та барний. Перша група − це соусниці, креманки, глеки, чашки для чаю та кави й т.ін. До другої належать місткості, у яких подають алкогольні та безалкогольні напої, а також декантери.
Найширша категорія – барний посуд, який включає:
- Склянки та келихи для безалкогольних напоїв. В них подають соки, молочні коктейлі, мінеральну чи газовану питну воду. Келих для води має найбільші розміри, об’єм його чаші складає 850 мл.
- Кухлі та келихи для пива. Об’єм буває від 300 до 690 мл, форма – кубок, тюльпан, циліндр, барило тощо.
- Келихи для вин – червоних, рожевих, білих. Вони розрізняються формою чаші – тюльпан, півсфера, витягнута півсфера, а також довжиною ніжки (60–110 мм). Об’єм сягає від 160 до 750 мл.
- Бокали для шампанського. Мають вигляд вузьких витягнутих чаш на довгих ніжках. Існує 4 форми бокалів для ігристих вин – тюльпан, шале, конус та флюте, об’єм менший, ніж у посудин для вина −155-250 мл.
- Келихи для коктейлів відрізняються між собою, з огляду на типи напоїв. Відмінною рисою їх є вузька основа та широкий край. Об’єм коливається від 148 до 429 мл.
Для подачі міцних напоїв у чистому вигляді (горілки, рому, джину) використовуються чарки та стопки, їх об’єм не перевищує 90 мл.
Гартоване, звичайне чи кришталеве скло: який посуд краще обрати?
Скляний посуд для спиртних напоїв та подачі страв виробляють зі звичайного або гартованого скла, а також скла Crystal glass. Власникам кафе з високою відвідуваністю та барів доречно надати перевагу зразкам із гартованого скла, оскільки цей матеріал володіє підвищеною стійкістю до ударів, появи подряпин та сколотих ділянок. Таким виробам притаманна висока безпечність. Навіть якщо випадково упустити такий виріб, так, що він розіб’ється, в уламків від нього через специфічну методику загартовування не буде гострих кутів, об які можна поранитися.
Звичайне скло – бюджетний варіант, який підходить для всіх випадків, коли покращена міцність не є пріоритетом. Посуд з нього добре витримує навантаження звичайної для ресторанів інтенсивності, представлений великим асортиментом дизайнів – від лаконічних зразків до моделей оригінальних чи витончених форм. Завдяки цьому можна легко знайти предмети сервірування та келихи, які найкраще відображатимуть концепцію ресторану чи кафе, а подача десертів і напоїв в них справлятиме потрібне враження на відвідувачів. Доступна вартість дає змогу замінювати пошкоджені одиниці без шкоди для бюджету закладу.
У ресторанах преміального класу як альтернативу кришталю часто обирають Crystal glass – кришталеве скло. Зовні воно ідентичне кришталю, забезпечує ідеальне візуальне сприйняття напоїв, але значно безпечніше: у його складі немає оксиду свинцю і натрію. Їх замінюють іншими, нешкідливими елементами − калієм та оксидом цинку, барію або магнію. Беззаперечним плюсом є вища, ніж у кришталю, міцність, що робить купівлю такого посуду вигідним вкладенням.
Скляний посуд — це не лише практичний, а й стратегічний елемент ресторанного сервісу. Його вибір впливає на комфорт гостей, репутацію закладу та довгострокові витрати. Оптимальне поєднання функціональності, безпеки та стилю дозволяє сформувати цілісну подачу страв і напоїв, яка запам’ятовується й викликає бажання повернутися. Тому до підбору скляного посуду варто підходити так само відповідально, як і до вибору меню.